Wat is Nordic Walking?

De afgelopen jaren heeft Nordic Walking in Nederland bewezen dat het een manier van bewegen in de buitenlucht is die aan te bevelen is voor jong en oud, met of zonder een lichamelijke beperking en ongeacht het fitheidniveau. Nordic Walking is afkomstig uit Finland en sinds 2003 de snelst groeiende buitensport van Nederland. Door het gebruik van de speciaal ontwikkelde wandelpoles is het een total body-workout die geschikt is voor jong en oud.

Nordic Walking: logisch verlengstuk van wandelen

Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend. Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

Bij Nordic Walking zit de crux in het gebruik van de poles, stokken. Hierdoor doet het bovenlichaam, anders dan bij gewoon wandelen, volop mee tijdens de activiteit. Tijdens de juist uitgevoerde Nordic Walking techniek worden 90% van de spieren gebruikt. De meest geactiveerde spiergroepen zijn de strek- en buigspieren van de onderarmen plus de schouder-, borst- en grote rugspieren. Maar ook de nek en buikspieren doen mee, de belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. Ten opzichte van actief wandelen zonder stokken stijgt het energie- en zuurstofverbruik 20-40%. Dus neemt ook het calorieverbruik toe, waardoor in dezelfde tijdseenheid meer calorieën (tot wel 46% meer) worden verbrand dan tijdens stevig wandelen.

En ondanks inschakeling van nagenoeg het hele spierapparaat voelt Nordic Walking nauwelijks vermoeiender dan gewoon wandelen. Doordat de poles tijdens het wandelen gebruikt worden, wordt de houding tijdens het lopen ondersteund en wordt er rechter op gelopen. De benen worden ontlast, waardoor het looppatroon verbetert.

Nordic Walking bij de Fitness Factory!

De cursus en clinic worden verzorgd door NFIB gediplomeerde instructrice. Om de techniek goed onder de knie te krijgen kan men zich opgeven voor een 4 daagse cursus.

YOUR PERSONAL NORDIC WALKING TRAINER. Wil jij graag Nordic Walking leren maar heb je geen behoefte om te werken in een groep, dan is dit je kans! Wij verzorgen Nordic Walking cursussen op maat. In overleg met jou stellen wij de cursus samen. Bel voor meer info of opgave de Fitness Factory.